Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Kun je zonnepanelen ook op de grond plaatsen?

Als je dak niet geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen dan is het ook mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Misschien heb je over deze optie nooit nagedacht, maar het is zeker een mogelijkheid die je kunt overwegen. Je kunt gebruik maken van de huidige zonnepanelen subsidies ook als jouw dak niet geschikt is, bijvoorbeeld vanwege onvoldoende draagvermogen. Daarnaast zijn er ook nog voordelen waar veel mensen niet bij stilstaan als je je zonnepanelen op de grond laat plaatsen. 

Een hoger rendement met zonnepanelen op de grond

Zonnepanelen leveren een hoger rendement als ze minder warm worden. Liggen de panelen op het dak dan worden ze warmer, omdat ze hun warmte aan de onderkant minder goed kunnen afvoeren. Ga je zonnepanelen kopen via Zonduurzaam.nl en laat je deze op de grond plaatsen, dan zal de opbrengst hoger zijn omdat de warmte via de grond kan worden afgevoerd. Je kunt dit zelf gemakkelijk ondervinden. De grond in je tuin is altijd koeler dan de temperatuur van je dak, zelfs als het in de zomer tropisch warm is. 

Zijn er ook nadelen aan zonnepanelen op de grond?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel zei Johan Cruyff al. En dat geldt ook voor zonnepanelen op de grond. Het belangrijkste nadeel is natuurlijk dat de panelen ruimte innemen. Als je een flinke tuin hebt dan is dat wellicht niet zo’n probleem, maar bij een kleine stadstuin kan dat wel een belemmering zijn. Ook moeten er extra kosten worden gemaakt voor het trekken van kabels om ervoor te zorgen dat de opgewekte stroom bij de omvormer terecht komt en vervolgens kan worden ingezet in je huis. Een ander nadeel is dat zonnepanelen die in je tuin staan gemakkelijk kunnen worden gestolen. 

Maak de juiste afweging als je zonnepanelen wilt

Als je overweegt om zonnepanelen te laten plaatsen kun je de optie om ze op de grond in je tuin te laten installeren zeker meenemen. De voordelen zijn er, en als de nadelen voor jou minder zwaar wegen dan is het zeker de moeite waard om hierover na te denken. Je kunt een installatiebedrijf laten langskomen om te bekijken of het plaatsen van zonnepanelen op de grond in jouw situatie een optie is en wat hiervan de kosten zijn.