Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Hoe wordt een wollen vloerkleed precies gemaakt?

Wollen vloerkleden zijn gemaakt van wol vezels. Deze vezels zijn er in verschillende kwaliteiten en gewichten, die de dikte van je vloerkleed bepalen. Wol is een duurzaam materiaal waarvan veel dingen kunnen worden gemaakt, zoals kleding, dekens en vloerkleden. Wanneer je een nieuw wollen vloerkleed koopt, kan het machinaal bewerkt zijn of met de hand in vorm geweven, afhankelijk van de grootte en het ontwerp.

Het maakproces van een wollen vloerkleed

Het maken van een wollen vloerkleed begint meestal met het selecteren van de juiste soort wol. Er zijn veel verschillende soorten wol, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor het maken van vloerkleden. De wol wordt daarom gereinigd en gesorteerd op kwaliteit en gewicht.

Karen

Vervolgens wordt de wol gekaard. Het kaarden is het proces waarbij de wolvezels tot een uniforme mat worden gekamd. Dit maakt het gemakkelijker om er garen van te spinnen. Na het kaarden is de wol klaar om tot garen te worden gesponnen.

Weven

Het garen wordt dan op een weefgetouw tot een tapijt geweven. Weefgetouwen kunnen van hout of metaal gemaakt zijn, en er zijn veel verschillende soorten weefgetouwen verkrijgbaar. De wever beslist over het ontwerp van het vloerkleed, en dan zorgvuldig berekent hoeveel garen er nodig is voor het vloerkleed.

Verven

De volgende stap bij het maken van een wollen vloerkleed is het verven van het vloerkleed. Het verven geeft je nieuwe vloerkleed zijn definitieve kleur en kan ook worden gebruikt om het een verouderde look te geven, afhankelijk van het ontwerp dat je doorvoert. Voor het verven worden de vloerkleden zorgvuldig gedroogd, zodat ze tijdens het verven niet krimpen of hun vorm verliezen.

Tenslotte worden de wollen vloerkleden, nadat al deze stappen zijn doorlopen, afgewerkt door ze op de juiste maat te knippen en eventuele restjes materiaal te verwijderen waar die niet horen te zitten. Indien nodig kunnen de randen worden gefranjerd, waardoor ze sterker worden tegen slijtage na verloop van tijd. Het is een goed idee om je wollen vloerkleed om de twee weken te stofzuigen, en een droge doek te gebruiken voor hardnekkige vuil vlekken.

Gerelateerde artikelen

Dit moet je weten over het zuigen van zand

Waar koop je een goede brievenbus?

Insectenplaag in jouw tuintje