Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe kan ik thuis de steenmarter bestrijden?

Word je in de nacht wakker gehouden door onheilspellende geluiden en weet je niet waar die vandaan komen? Je hebt al gecheckt of er geen ongenode gasten door je woning sluipen, dus inbraken kun je uitsluiten. Het kan zijn dat er steenmarters op zolder huizen. Deze dieren maken aanzienlijk lawaai, waardoor het lijkt of er een mens door je huis loopt.

Wil je weten hoe de steenmarter te bestrijden? In deze blog bespreken we kort de problemen die steenmarters in huis veroorzaken en welke middelen je kunt inzetten om ze uit huis te verwijderen.

Welke overlast heb jij van de steenmarter?

Steenmarters zijn venijnige dieren die hun grote lichamen door heel nauwe ruimtes kunnen wurmen. Een opening van 5 centimeter is voldoende voor de steenmarter om naar binnen te kruipen. En valt daar wat lekkers te halen of kan hij daar beschutting vinden, dan laat hij zich niet tegenhouden. Met als gevolg dat jij thuis de volgende vormen van overlast ondervindt:

 • Met hun scherpe tanden kunnen steenmarters kabels kapot bijten. Dus als je op zolder bekabeling hebt lopen, dan is de kans groot dat de steenmarter die heeft gevonden.
 • Ik introduceerde de blog al met de aanwezigheid van onheilspellende geluiden in de nacht. Inderdaad, heb je steenmarters in huis, dan gaat dat gepaard met flinke geluidsoverlast.
 • Niet alleen overlast van geluid, maar ook van onsmakelijke geuren. Want waar steenmarters wonen, doen ze ook hun behoeften. En die geur is niet bepaald aangenaam.
 • Heb je steenmarters in huis, dan is de kans ook aanwezig dat er andere dieren aanwezig zijn. En dat zijn waarschijnlijk prooidieren die zijn doodgemaakt door de steenmarter en mee worden genomen naar zijn huis. Of inderdaad, jouw huis.
 • Bevindt de steenmarter zich niet op zolder, maar tussen de spouwmuren die voorzien van isolatie? Bekijk dan even wat de staat is van de isolatie, want de kans is aanwezig dat de steenmarter ook hier zijn tanden in heeft gezet.

Herken je al deze vormen van overlast, dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen en de steenmarter te bestrijden. En wil je de problemen voor zijn, ook dan is het handig om je huis steenmarterproof te maken. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Huis-tuin-keuken-middelen om de steenmarter te bestrijden

De steenmarter is een beschermd diersoort, dus het beest doden zit er niet in. Maar met simpele middelen kom je al een heel eind om de steenmarter te bestrijden. Dit werkt overigens alleen als je nog niet eerder overlast van steenmarters hebt gehad. Maak gebruik van de volgende voorwerpen om het territorium te verdedigen en de steenmarter weg te houden:

 • WC-blokjes
 • Hondenharen
 • Ammoniak op doekjes
 • Piepende apparatuur
 • Flitsende lichten
 • De radio de hele nacht aan, maar dan moeten jij en je buren zelf goede oordoppen in hebben.

En om de toegang tot je huis helemaal te ontzeggen, kun je met effectieve voorzorgsmaatregelen een aantal dingen op zolder aanpassen. Zorg bijvoorbeeld voor sterk en stevig materiaal dat de steenmarter buitenhoudt en maak openingen goed dicht.

Een professionele bestrijder inzetten die weet hoe de steenmarter te bestrijden

Wil je helemaal zeker zijn van een zolderruimte die vrij is van steenmarters, dan kun je het best een professionele bestrijder inschakelen. Met de nodige tools en kennis weet hij precies hoe de steenmarter te bestrijden en te voorkomen dat dit dier terugkeert in jouw huis. En heb je overlast van ander ongedierte die je vandaag nog uit je huis wilt hebben? Laat muizen, wespen en ratten effectief bestrijden door de vakkundige dierenbestrijder.

Gerelateerde artikelen

Tuinplanten voor in de volle zon

Muurkassen

Loungeset aanbieding – de goedkoopste loungesets