Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

Het belang van de juiste afvoer en verwerking van afvalwater

Wanneer heb jij voor het laatst onderhoud aan de afvoer in huis uitgevoerd? Een loodgieter uit Almere vertelt je in dit artikel, wat het onderhouden van de afvoer zo belangrijk maakt. Leg de focus hierbij niet uitsluitend op de afvoer in huis; de afvoer buiten je woning is minstens zo belangrijk. Denk aan de drainage in de tuin, die voorkomt dat er plassen blijven staan in borders of op het gazon. Of denk aan de afvoer onder de regenpijp aan de goot rondom je woning. Een verstopping van deze afvoer kan leiden tot vochtvlekken op de binnenmuur. Lees snel verder, om te zien hoe je dit voorkomt. 

Periodiek ontstoppen van de afvoer essentieel 

Om problemen met de afvoer te kunnen voorkomen, is het belangrijk deze periodiek te ontstoppen. Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld een trekveer of traditionele plopper te gebruiken. Nog beter is het om een loodgieter de afvoer eens in de zoveel tijd door te laten spuiten. Beginnende verstoppingen die zich in de afvoer vormen worden met het doorspuiten van de leidingen direct afgevoerd naar de centrale riolering. 

Een verstopte afvoer kan niet alleen leiden tot het overstromen van de dakgoot en daarmee tot lekkages, maar ook tot een zeer vervelende geur in de badkamer en keuken. 

Andere preventieve maatregelen tegen verstoppingen 

Het periodiek ontstoppen van de afvoer in huis is een goede eerste stap in het voorkomen van verstoppingen. Er zijn echter meer zaken om rekening mee te houden. Gebruik bijvoorbeeld altijd een filter in het putje van de douchebak. Ook een zeefje in de gootsteen helpt om restafval op te vangen, voordat dit richting de afvoer stroomt. Restafval is de belangrijkste bron van verstoppingen. Buiten je woning kun je een bladvanger over de regenpijp plaatsen. Zo beperk je de hoeveelheid bladeren en takjes die in de afvoer terechtkomen.