Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

De rode roos: de bloem van de liefde

Er is geen enkele bloem zo iconisch als de rode roos. Vele bloemen hebben een speciale betekenis voor ons mensen, maar van geen enkele bloem is de betekenis zo bekend als de rode roos. Want wie een rode roos aan een ander geeft, wil daarmee ontegenzeggelijk maar een boodschap overbrengen: de boodschap van de liefde. We geven een roos, of soms wel hele boeketten rode rozen, dan ook niet zomaar aan iemand. We geven een rode roos enkel aan een geliefde en dan vaak ook nog eens enkel op speciale gelegenheden. Voorbeelden van dergelijke gelegenheden zijn Valentijnsdag of een trouwdag. Het zijn doorgaans dagen waarop de liefde tussen twee personen gevierd wordt. Net als vele andere bloemen heeft de roos een speciale betekenis, maar die van de rode roos is wel heel speciaal. Voordat je iemand een bos rode rozen cadeau doet is het dan ook goed alles te weten wat er te weten valt over deze bloem van de liefde. 

Zeg het met een rode roos

Je kunt het eigenlijk aan iedereen vragen. Zelfs jonge kinderen weten goed dat de rode roos en de liefde innig met elkaar verbonden zijn. We zien deze roos dan ook terug in vele verhalen in boeken en films. We weten dus van jongs af aan dat de rode roos de perfecte manier is om onze blijk van liefde voor een ander persoon te ondersteunen. Maar zo vaak als we de verbintenis tussen deze roos en de liefde terugzien in verhalen, zo zelden vragen we ons af hoe het eigenlijk zo komt dat het juist deze bloem is die zo sterk verbonden is aan de liefde. Een gedeelte van de verklaring is terug te vinden in het feit dat men van oudsher al vindt dat de roos de bijzonderste onder de bloemen is. Dit heeft alles te maken met het voorkomen van de bloem. De hartvormige blaadjes die zo mooi geordend bijdragen aan het vormen van de bloem. Ook de doorns op de steel van de roos spelen een rol: de pijnlijke doorns symboliseren het pad van de liefde dat niet altijd zonder pijn en verdriet gaat. 

Het juiste moment voor een roos

We kunnen rozen tegenkomen op allerlei aangelegenheden die te maken hebben met het vieren van de liefde. Zo zien we bijvoorbeeld vaak witte rozen terug op bruiloften, waarbij de kleur wit bij rozen de eigenschappen van puurheid en trouw vertegenwoordigt. De rode roos is echter wat vuriger van aard en wordt dan ook vaak gebruikt om een boodschap van intense liefde en passie over te brengen. Een goed moment om een roos aan te bieden is dan ook bijvoorbeeld de dag waarop twee geliefden vieren dat ze een aantal jaar bij elkaar zijn. Daarnaast is natuurlijk Valentijnsdag altijd een perfect moment om een rode roos of hele bos rode rozen aan te bieden aan je geliefde. Zorg wel dat je je rode roos voor Valentijnsdag op tijd koopt, want je zal niet de enige zijn die zijn geliefde deze prachtige bloem wil aanbieden! 

Wacht niet tot het laatste moment en bezoek direct Regiobloemist.nl.