Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

De beste manier om de Rode beuk te snoeien

De rode beuk is een prachtige boom die veel voorkomt in tuinen en parken. De bomen zijn te herkennen aan de rode kleur en zijn in tegenstelling tot andere bomen gemakkelijk te onderhouden. Eén van de belangrijkste onderhoudstaken is het snoeien van de rode beuk. Om te zorgen dat jouw rode beuk gezond en mooi blijft leggen wij uit wat de beste manier is om de rode beuk te snoeien.

De reden waarom je de Rode beuk moet snoeien

Het is belangrijk om de rode beuk te snoeien, ten eerste kan het de gezondheid van de boom bevorderen. Het snoeien van dode, beschadigde of zieke takken zorgt ervoor dat de boom zich kan focussen op groeien van de gezonde takken en bladeren, zo gaat er geen concentratie verloren. Ten tweede haal je met het snoeien ongewenste takken weg, de boom kan zo een meer gewenste vorm krijgen. Met het weghalen van ongewenste takken krijgt de boom meer zonlicht en lucht wat de groei bevordert.

De beste tijd om de Rode beuk te snoeien

In tegenstelling tot andere bomen heeft de rode beuk het hele jaar door bladeren, toch is het beste moment om te snoeien in de wintermaanden, dan is de boom in rust. De wintermaanden zijn tussen november en maart. De groei van de boom is in de winter trager dan in de lente of de zomer, de snoeiwonden hebben hierdoor genoeg tijd om te genezen. Let wel op dat je niet begint met snoeien tijdens vorst of bij sneeuw, dit kan de boom juist beschadigen.

Handleiding om de Rode beuk te snoeien

Het snoeien van de rode beuk is relatief eenvoudig, hieronder vind je een handleiding om jouw rode beuk op de juiste manier te snoeien:

 

  1. Inspecteren, begin met het inspecteren waar de dode, beschadigde of zieke takken zich bevinden. Deze takken kun je herkennen doordat ze geen bladeren hebben of beschadigd zijn. Snoei deze vervolgens tot net boven de hoofdstam.

  2. Kruisende takken, de takken die elkaar kruisen of met elkaar wrijven moeten ook worden gesnoeid. Kruisende of wrijvende takken kunnen leiden tot beschadigingen en de groei van de boom belemmeren.

  3. Als de takken nog net niet wrijven, maar wel heel dichtbij elkaar groeien kun je ze beter ook weghalen. Wanneer deze takken niet worden verwijderd ontstaat er een dichte kruin, dit is niet goed voor de groei van de boom.

Let wel op, het snoeien van veel takken in één keer geeft de boom veel stress. Probeer alleen te snoeien wat nodig is, zo wordt de boom niet te veel belast.


Het onderhouden van een rode beuk is dus relatief eenvoudig, het is alleen van belang dat je niet te veel takken in één keer weg snoeit. Wil je een tuin met een prachtige uitstraling en eenvoudig onderhoud, overweeg dan zeker de rode beuk.

https://www.brienissen.nl/content/79-rode-beuk