Doe het zelf tuinen

Tuinieren kun je zelf, lees er alles over op ons blog

You are here: Home - Bomen


Category Archives: Bomen

Levensechte kunstkerstboom in de woonkamer

Het is december, een tijd waarin er veel feestdagen voor de deur staan met koude en korte dagen. Het contrasterende gevoel van binnen en buiten wordt gelijkgetrokken door de kerstversiering, die we buiten ophangen, en de warmte, die we naar binnen halen. Kerst wordt zo een tijd van samenzijn, verbondenheid en gezelligheid. Toch is kerst ook een tijd van verspilling en veel onnodig verbruik van het milieu, want de kerstbomen die we ieder jaar kappen, worden nog geen maand binnen gezet waarna ze de deur uit gaan. Om deze kerstbomenverspilling tegen te gaan, hebben de oprichters van Xmasdeco kunstkerstbomen ontwikkeld, die levensecht lijken. Het neppe plastic, de gifgroene kleur en de vreemde vormen die de kunstkerstbomen doorgaans hebben, moesten niet langer het imago uitdragen van een kunstkerstboom. Om die reden hebben The Xmas Designers hun uiterste best gedaan om de boom realistisch aan te doen lijken en hebben ze in verschillende uitvoeringen ontwikkeld. Zie jij straks een kunstkerstboom met lampjes in huis of heb jij liever een kerstboom met witte versiering?

Kerst zonder kerstboom is eigenlijk geen kerst, maar ieder jaar een nieuwe boom kopen, vinden de meesten inmiddels een vreselijke aanslag op het milieu. Kunstkerstbomen van Xmasdeco zijn daarom dé uitkomst voor uw kerstboomprobleem. De bomen doen zeer echt aan en hebben niets meer weg van de doorgaans ‘neppe’ en ‘kant en klare’ kerstboom. Wil jij een duurzame, maar ouderwets gezellige kerstdagen beleven? Kies dan voor de kunstkerstbomen van Xmasdeco. Het kerstgevoel wordt alleen maar sterker door niet alleen te denken aan familieleden en naasten voor wie je een ideale kerst wil bereiken, maar ook aan door het milieu in acht te nemen. We willen namelijk allemaal nog lang een mooie kerst beleven met veel lampjes, lekker eten en een fantastische boom in het midden van de woonkamer.

https://www.xmasdeco.nl/

Een boom verplaatsen

Heeft u een boom in de tuin en wilt u deze boom verplaatsen? Dan is het aan te raden uzelf goed in te lezen en te bepalen of u deze klus zelf kan doen of dat u hulp nodig heeft van een hovenier. Een boom verplaatsen is niet heel makkelijk. Het is zwaar werk en geen klus die u makkelijk even in uw eentje doet. Daarnaast zijn bomen erg gevoelig en kwetsbaar. Als het verplaatsen niet op de juiste manier gebeurd kan het zijn dat de boom het niet overleefd. Ervaren hoveniers kunt u vinden via Vergelijk Hoveniers. Op de website van Vergelijk Hoveniers kunt u vrijblijvend offertes aanvragen van meerdere hoveniers. Doordat u kunt opgeven waar u de hovenier precies voor nodig heeft zullen er alleen hoveniers reageren die ervaring hebben met, in dit geval, het verplaatsen van bomen. U kunt zelf de hovenier naar wens kiezen.

 

In welke periode kan een boom verplaatst worden

Bij het verplaatsen van de boom moet er zorgvuldig te werk worden gegaan. Bomen zijn tijdens de verplaatsing extra kwetsbaar, waardoor ze sneller ziektes kunnen oplopen. Het najaar of voorjaar, tussen oktober en maart, is de beste periode om een boom te verplanten. In deze maanden houdt de boom zijn winterslaap. In de winterslaap zitten er geen bladeren aan de boom en er is nog geen sapstroom op gang gekomen. Zit er vorst in de grond? Dan raden we aan nog even te wachten met het verplaatsen, anders kan de kluit van de boom beschadigd raken.  

Zieke boom? Bel een boomchirurg

Heeft u een boom in de tuin die ziek is? U kunt de boom laten verwijderen maar dit is vaak niet  nodig. Zieke bomen kunnen weer genezen als ze de juiste behandeling krijgen. Een boomchirurg onderzoekt hoe erg de ziekte is en wat de oorzaak is van de ziekte door middel van een bladanalyse, DNA onderzoek, bodemonderzoek en door monsters te nemen van het grondwater. Vervolgens kan hij bepalen of de ziekte behandeld kan worden en welke behadeling er precies nodig is. De boomchirurg zal een behandelplan opstellen en de nodige werkzaamheden uitvoeren. Bent u op zoek naar een goede boomchirurg? Kijk en vergelijk op VergelijkHoveniers.nl.  

https://www.vergelijkhoveniers.nl/

Hoe vorm je een perenboom voor extra vruchten?

Hoe vorm je een perenboom van jaar 1 t/m 3? (deel 2)

In deze driedelige serie artikelen over de perenboom van Tuincentrum Overzicht.nl leest u in drie artikelen alles over de perenboom, van het aanplanten tot snoeien van een volwassen perenboom. Dit is deel twee van de serie waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe u een perenboom moet vormen en snoeien gedrurende de eerste drie jaar om een zo vruchtbaar mogelijke perenboom te kweken. Hieronder treft u de links aan naar de andere twee tuinartikelen over de perenboom:

De perenboom vormen en snoeien voor de beste oogst (jaar 1)

Het is van belang dat de perenboom meteen na het planten gesnoeid wordt, zodat deze uiteindelijk de juiste groeivorm krijgt en deze optimaal vruchten kan dragen. Bij een juiste groeivorm groeit de harttak recht omhoog en de gesteltakken moeten een soort wasmolen gaan vormen zodat ze optimaal zonlicht kunnen opvangen. Om dit te bereiken gaat u als volgt te werk:

 1. Kies stevige takken uit: één harttak en drie a vier gesteltakken, de rest van de takken kunt u eraf snoeien.
 2. De overgebleven takken snoeit u vervolgens voor één derde terug.
 3. De gesteltakken gaat u vormen door deze met een trouw aan de grond te binden zodat deze uiteindelijk vrijwel horizontaal zullen groeien. De takken moeten vrij de ruimte hebben en elkaar dus niet in de weg gaan zitten of het zonlicht ontnemen.
 4. Als de gesteltakken dik genoeg zijn en vanzelf in deze vorm blijven staan dan kunt u de touwen verwijderen. 

De snoei van de perenboom jaar 2 & 3

Perenbomen die jonger zijn dan vier jaar kunt u het beste snoeien in net nadat de vorstperiode voorbij is, ergen tussen begin maart en half april. Om vorstschade te voorkomen is het van belang dat het tijdens en een ruime week na het snoeien niet vriest. Tevens dient het droog te zijn op het moment dat u gaat snoeien.

In het tweede jaar van de perenboom worden de gesteltakken op een lengte van ongeveer 50 cm gesnoeid net boven een naar beneden of naar de zijkant gericht buitenoog. De gesteltak wordt zo in etappes verlengd waarbij de nieuwe scheut zicht ontwikkelt tot een vertakking van de gesteltak die onder een hoek van ongeveer 45 graden van de gesteltak verder groeit. De overige scheuten kunnen worden weggeknipt als ze recht omhoog groeien of een andere tak in de weg zitten en anders worden ze ingekort tot 4 knoppen. Door de gesteltak stap-voor-stap te verlengen ontstaan zijtakjes die later vruchtdragend zullen worden. Aan het eind van het tweede jaar kunt u nog extra gesteltakken gaan kweken tot een maximum van ongeveer 7.

In het derde jaar van de perenboom worden de verlengde delen van de gesteltakken weer teruggesnoeid tot een lengte van ongeveer 30 cm. Snoeien gebeurt weer na een oog en deze keer in de tegenovergestelde richting van de vorige snoeibeurt. Op deze manier zullen de takken om en om naar links en naar rechts groeien en elkaar niet in de weg zitten. In juli worden de jonge scheuten die zich op de gesteltak hebben gevormd op een lengte van ongeveer 15 centimeter gesnoeid zodat ze de boom niet te veel zonlicht ontnemen.

Vruchtvorming bij een perenboom

U bent drie jaar verder en wilt nu weleens kunnen genieten van zo’n sappige, zoete en gezonde peer, dan heeft u helaas pech! Een perenboom geeft gemiddeld pas na een jaar of zes haar eerste vruchten af. Geduld is een schone zaak zou je kunnen zeggen. In de tussentijd moet de boom natuurlijk netjes gesnoeid worden voor het beste resultaat. In het derde en tevens laatste artikel uit deze serie over de perenboom leest u precies hoe u een volwassen perenboom moet snoeien. Klik voor deel drie op de volgende link:

Deel 3: Hoe snoei je een perenboom (na 3 jaar)

http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2595/hoe-vorm-je-een-perenboom

Hoe plant je een perenboom

Hoe plant je een perenboom?

Perenbomen worden steeds populairder in Nederland. Vooral de handperen, die direct eetbaar zijn, en de stoofperen zijn favoriet. Wilt u ook graag een perenboom in uw tuin, maar heeft u geen idee wanneer en hoe u de perenboom het beste kunt planten? Dan zal deze tuintip u goed van pas komen! In dit eerste artikel uit de driedelige serie over de perenboom wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe u een perenboom moet planten. In het tweede deel leest u alles over de vorming en snoei van de perenboom gedurende de eerste drie jaar en in het laatste artikel leest u alles over het snoeien en verzorgen van de perenboom na drie jaar. Hieronder treft u de links aan naar de andere twee tuinartikelen over de perenboom:

De aanschaf van een perenboom

Voor u een perenboom in uw tuin kunt planten, moet er eerst een ras worden gekozen. Bij het aanschaffen van een ras moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Bij het kiezen van een ras is het belangrijk dat u let op ziekteresistentie en bestuiving, want u wilt natuurlijk niet dat uw perenboom ziek wordt of geen vruchten geeft. Een aantal rassen zijn zelf bestuivend, dit betekent dat zij zonder bestuiving van een andere boom ook vruchten leveren. Wanneer een perenboom niet zelf bestuivend is, moet er een andere perenboom bij worden geplant om vruchten te krijgen. De bestuiving werkt het beste als beide perenbomen van een ander ras zijn.

Binnen de rassen zijn ook nog verschillende vormen perenbomen, zoals hoogstam, halfstam en laagstam perenbomen. De hoogstam perenboom heeft een stamhoogte van 1,8 m, de halfstam perenboom 1,2 m en de laagstam perenboom heeft een stam van ongeveer 0,5 m hoog. De halfstam en laagstam perenbomen zijn ideaal voor in een gemiddelde achtertuin. Ze nemen niet te veel ruimte in en ook uw kinderen kunnen bij de peren om ze te plukken.

Het populairste ras perenbomen is de conference. Dit is een sappige, zoete peer, goed ziekteresistent en zelf bestuivend. De conference-peer is bij menig tuincentrum verkrijgbaar. De peer is langwerpig en breed van vorm en heeft vaak een groene kleur met wat bruin aan de onderkant. De conferece peer is zelf bestuivend maar kan eventueel het best worden bestuift met een van de volgende rassen:

 • Beurre hardy;
 • Bonne louise d’avranches;
 • Charneux (legipont);
 • Clapp’s favourite;
 • Doyenne du comice;
 • Gieser wildeman;
 • Triomphe de vienne;
 • Williams;
 • Concorde.

De bestuivende boom moet binnen eens straal van 100 m staan en hoeft daarmee dus niet direct in uw eigen achtertuin te worden geplant. Misschien vinden de buren een perenboom ook wel een goede aanwinst voor de tuin en willen zij er ook wel een planten!

De beste maanden om een perenboom te planten

Over het algemeen kunt u perenbomen met kluit het gehele jaar aanplanten. Er zijn wel een aantal periodes die de voorkeur hebben. Hieronder ziet u een tabel met de maanden en daarachter het rapportcijfer voor het planten van een perenboom in die maand:

De beste maanden om een perenboom te plantenjanuari8februari8,5maart9april9,5mei10juni10juli9,5augustus9september8,5oktober8,5november8december8

Zo plant u een perenboom

Heeft u een ras en hoogte gekozen dan kan het aanplanten en vormen beginnen. Denk bij het planten van de perenboom goed na over de plek. Een perenboom staat het liefst lekker in het zonnetje of in de halfschaduw met droge voeten, de grond mag niet te nat en drassig zijn. Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd hoe de perenboom het beste kan worden geplant:

 1. Haal de pot voorzichtig van de boom af. Zijn de wortels van de plant in de vorm van de pot gegroeid? Dan kunt u het beste de wortels voorzichtig van elkaar losmaken zodat ze uitgroeien in een andere vorm dan die van de pot. Als er weinig wortels in de kluit van de perenboom zitten moet u ervoor zorgen dat de kluit vochtig is voor hij de grond in gaat.
 2. Maak een gat op de plek waar u de perenboom neer wilt zetten van ongeveer anderhalf keer de grote van de kluit die u gaat planten. Het is van belang dat u de grond rond het gat en vooral de grond onderin het gat goed losmaakt zodat de wortels van de perenboom makkelijk kunnen groeien. Een laag potgrond aanbrengen doet ook wonderen.
 3. Nu kunt u de perenboom in de grond stoppen. Zorg ervoor dat de boom recht staat en dat de bovenkant van de kluit gelijk is aan de rest van de grond. Bij hoogstam en halfstam perenbomen moet er naast de boom een paal in de grond worden geslagen. Zorg dat de paal tot aan de onderste takken van de boom reikt. 
 4. Vul nu de randen rondom de kluit op met potgrond en druk de potgrond en de kluit goed aan zodat de perenboom stevig vast staat.
 5. Maak nu de paal aan de perenboom vast zodat deze niet om kan waaien. Gebruik hiervoor een boomband of stevig touw.
 6. De perenboom hoeft niet bemest te worden, maar als u de boom in het voorjaar of in de zomer plant mag u hem de eerste paar weken wel water geven.

Kijk hier voor meer leuke tuinartikelen op Tuincentrum Overzicht.nl. 

http://www.tuincentrumoverzicht.nl/actueel/2594/hoe-plant-je-een-perenboom