Doe het zelf tuinen
Image default
Tuin en buitenleven

Alle soorten tuinverlichting en tuinspots

Nu het grauwe winterweer gelukkig langzamerhand plaats maakt voor zonnig en zomers weer breekt ook de tuin-periode weer aan. Waar we in de winter en de herfst eigenlijk altijd binnen zitten met een glas warme chocolademelk en de verwarming op zijn hoogst. Brengen we de zomer eigenlijk het liefst door in een zonnige tuin met een lekkere cocktail in onze hand.

Omdat het tijdens de zomerperiode lang licht is en de temperaturen s ’avonds vaak nog heerlijk zijn is een goede verlichting in de tuin van groot belang. Zonder goede belichting wordt het genot van het zitten in de tuin immers omlaag gehaald.

Tuinverlichting is beschikbaar in vele verschillende soorten en maten. Indien je weet wat je doet creëer je binnen een handomdraai een gezellige sfeer waar jij en je gezin veel plezier zullen beleven.

Echter zijn er veel verschillende soorten tuinverlichting en niet elke soort past binnen elke tuin.

Daarom is het handig om hier goed over na te denken alvorens je tuinverlichting aanschaft.

Wees gerust, wij geven jou in dit artikel informatie over de meest voorkomende en leukste tuinspots en buitenspots en op welke zaken jij moet letten bij de aanschaf ervan.

Staande buitenlampen

Staande lampen zijn misschien wel de meest voorkomende soort tuinverlichting. Het is immers een type verlichting die je snel zult vinden in de standaard achtertuin. Vaak wordt dit type tuinspot gebruikt om paden te verlichten. Je plaatst ze immers gemakkelijk langszij en creëert zo een goed verlicht looppad. Naast decoratie zijn de lampen dus ook nog eens erg functioneel. Plaats ze gemakkelijk op vele locaties binnen jouw tuin voor een leuke en goed verlichte plek.

Spotverlichting

Indien je een echte sfeerervaring wilt creëren in jouw tuin dan raden wij sterk aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van spotverlichting of tuinspots. Zoals het woord zelf al verklapt wordt spotverlichting gebruikt om iets in de spotlights te zetten. Het zijn over het algemeen kleine lampjes die op zowat elke locatie in de tuin kunnen worden geplaatst, meestal in de grond.

Waar staande verlichting eigenlijk altijd wordt gebruikt om de grond en ruimte te verlichten wordt spotverlichting voornamelijk gebruikt om iets uit te lichten. Heb jij een echte blikvanger in je tuin in de vorm van een mooie boom, plant of mooi kunstwerk, belicht deze dan eens doormiddel van spotverlichting. Je creëert hiermee een mooi uitlichtend effect net zoals in bijvoorbeeld een kunstgalerij. Naast de functie van de spotverlichting is het ook belangrijk om te kijken naar het soort verlichting en de intensiteit hiervan. Er zitten namelijk grote verschillen in hoe verschillende spots een object belichten. Bedenkt voor de aanschaf dus eerst goed wat je wel en niet zoekt in tuinverlichting en maak op basis hiervan een gegronde keuze.

Tuinspots zie je echter ook in allerlei andere vormen: bijvoorbeeld als prikspot of wandspotje bij de voor- of achterdeur.

Tafellampen

Tegenwoordig hebben de meeste mensen naast binnen ook buiten meubilair. Een fijne tafel in de tuin om met lekker weer aan te dineren is een echte must-have. En natuurlijk is een tuintafel niet compleet zonder een leuke tafellamp. Tafellampen zijn immers ideaal voor het belichten van de zithoek in je tuin. Naast het feit dat ze gewoon heel leuk zijn is een tafellamp ook nog eens ideaal voor de luie tuinder. Je hoeft je immers niet druk te maken over het trekken van kabels en dergelijke door je hele tuin.

Vijververlichting

Misschien niet de eerste soort verlichting waar je aan denkt aangezien de meeste van ons geen vijver hebben. Voor diegene die dit wel hebben is het leuk om verder te lezen.

Vijververlichting is namelijk ideaal voor het creëren van een intieme en gezellige sfeer in jouw tuin.

Door te kiezen voor bijvoorbeeld onderwaterverlichting creëer je “s avonds het effect alsof je vijver gloeit. Ook kan je met dit type verlichting bijvoorbeeld je waterplanten in de spotlights zetten.

Indien jij dus op zoek bent naar leuke en sfeer makende tuinverlichting, en je in het bezit bent van een vijver, dan is vijververlichting een goede keus.

De juiste spanningsbron

Nu we de leukste soorten tuinverlichting en tuinspots behandeld hebben is het ook belangrijk om eens goed te kijken naar andere belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld de spanningsbron en afstanden tot de spanningsbron. Indien jij in het bezit bent van een grote tuin en je wilt overal tuinverlichting hebben dan is het handig om hier van tevoren goed over na te denken. Heb je bijvoorbeeld wel genoeg spanning en hoe ga je de kabels trekken? Je kan op één spanningsbron immers maar een beperkt aantal lampen aansluiten en je hebt een beperkte lengte aan kabel.

Kijk dus van tevoren goed wat precies jouw toepassingen zijn en of jouw tuin en verlichting hier wel aan kunnen voldoen.