Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

5 tips voor het opknappen van je tuin

Ben jij je saaie tuin een beetje zat en kan deze wel een upgrade gebruiken? Dan ben je hier op de goede plaats want wij gaan je 5 tips geven om je tuin eens goed op te knappen! Zo kun jij vanaf het voorjaar weer volop genieten van je prachtige tuin.

1. Planten en bloemen

Het hangt er natuurlijk vanaf wat de beginstatus is van je tuin. Is deze volledig betegeld of staat het vol met gras, planten en allerlei bloemen? In het eerste geval raden we aan om een groot deel van de betegeling eruit te halen en vruchtbare grond te storten. Dit zorgt er niet alleen voor dat het water beter wegloopt, waardoor er minder kans is dat het water je huis in loopt, maar ook dat je de natuur een handje helpt door planten en bloemen te plaatsen in je tuin. Daarnaast zorgt het voor een veel fijner beeld dan die grijze tegels. Naast je schutting is het zeker mooi om een strook bloemen te doen, zodat de schutting wat minder opvalt. Als je al planten en bloemen had, ga dan eens aan de slag om eventueel onkruid te verwijderen, zodat alles er weer netjes uitziet.

2. Tuinhuis

Wanneer je op zoek bent naar tuin opknappen ideeën, dan denk je hier misschien niet direct aan. Toch kan het plaatsen van een houten tuinhuis een goede oplossing zijn om je tuin netjes te houden. Zeker als je geen garage ter beschikking hebt, is het fijn om een tuinhuis te hebben waar je het tuingereedschap kwijt kan. Daarnaast is het ook zeer geschikt om in de winter opklapbare tuinmeubelen op te bergen. Er zijn heel veel verschillende soorten tuinhuizen, afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt. Het kan een simpele vierkante zijn, maar ook een tuinhuis met een overkapping eraan, zodat je zowel opbergruimte hebt als een droge plek om buiten te zitten.

3. Schoonmaken

Een tuin opknappen voor weinig geld kan natuurlijk ook! Allereerst is het fijn als alles schoon en netjes is. Zo kun je de tegels eens onkruidvrij maken en schrobben, zodat de groene aanslag eraf gaat. Dit geeft direct al een frisser beeld en hoeft bijna niks te kosten. Ook je tuinmeubelen kunnen soms wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Afhankelijk van het materiaal zou je ze met een hogedrukspuit schoon kunnen spuiten of, wanneer het minder sterk materiaal is zoals rotan of kunststof, dan kun je een emmer met wat warm water, mild schoonmaakmiddel en een spons aan de slag. 

4. Hergebruik oude materialen

En nee, denk nu niet gelijk aan je oude kleren. Het gaat hier vooral om oude planken, die je kunt omtoveren in een paar mooie plantenbakken of zelfgemaakte moestuinbakken. Zo heb je een eigen moestuintje met je favoriete groente bijvoorbeeld. Als de oude planken niet meer mooi van kleur zijn, kun je deze verven met beits. Mocht je zelf niks meer hebben liggen, kijk dan eens op een website waar mensen spullen aanbieden die gratis opgehaald kunnen worden. Tuin opknappen low budget kan op heel veel manieren!

5. Nieuwe tuinset

Misschien een voor de hand liggende tip, maar een nieuwe tuinset of loungeset in je tuin doet wonderen! Als je tuinset nog niet zo oud is, kun je er ook voor kiezen om deze aan te kleden met nieuwe kussentjes, bijzettafel en een lekkere plaid voor als het ’s avonds toch wat fris is. Ook het plaatsen van een vuurkorf of vuurschaal is een mooie toevoeging waardoor je tuin er direct anders uit ziet. Daarnaast is het ook wel heel erg gezellig als je ’s avonds buiten zit met een drankje terwijl het knisperende vuur heerlijke warmte afgeeft. Klinkt als een geslaagde zomeravond!