Doe het zelf tuinen
Image default
Woning en Tuin

5 leuke en makkelijke DIY ideeën voor je tuin

De laatste jaren worden DIY ideeën steeds populairder. Langzaam beginnen ze te winnen van kant- en- klare producten uit de winkel. De DIY ideeën worden niet alleen mooier en origineler maar laten ook iets van jezelf zien in wat je hebt gemaakt. Je geniet veel meer van zelfgemaakte producten dan van dingen die je gewoon in de winkel hebt gekocht. Ook in je tuin is er veel ruimte om zelf aan de slag te gaan. We geven je hier tips voor 5 creatieve ideeën.

  • 1. Gebruik een kapotte bloempot

Een kapotte bloempot hoef je niet meteen weg te gooien. Je kunt deze omtoveren tot een schattig mini-tuintje. Bedek de bodem met wat aarde en plant er dan kleine vetplantjes in. Daarna kun je de bloempot op je vensterbank, balkon of tuin zetten.

  • 2. Maak een pad van houten boomstammen

Heb je wat oude boomstammen of takken rondslingeren? Je kunt ze gebruiken om een mooi natuurlijk pad in je tuin te maken. Je zorgt dat de boomstammen of takken gezaagd worden met een dikte van 3 tot 5 centimeter hoogte. Daarna graaf je wat zand weg voor het pad dat je wilt maken. Hier leg je de boomstammetjes of stukken takken in en vult de gaten op met kleine kiezeltjes of zand. Gebruik je kiezeltjes dan krijgt je minder onkruid. Als je wilt, kun je de boomstammen of takken ook verven in een kleur die goed bij je tuin past. Zo, je natuurlijke pad is klaar.

  • 3. Maak een eigen tuinbank

Je kunt een mooie tuinbank maken van douglashout met een mooie oranjebruine kleur en warme uitstraling. Leg de planken op twee boomstronken of betonblokken. Zorg dat ze even hoog zijn en schroef ze aan elkaar vast. Of kies een bouwpakket als je zelf niet zo’n timmerman bent. Als je wilt, kun je ook wat kussens gebruiken om comfortabeler op je tuinbank te zitten. 

  • 4. Maak een kas of kweekbak van oude ramen

Heb je nog wat oude ramen liggen? Je kunt ze gebruiken om een mooie kweekbak of kleine kas te maken. Zet de ramen tegen elkaar, zodat ze een soort doos vormen. Dan schroef of spijker je ze aan elkaar. Zorg ervoor dat er geen glas meer uitsteekt, want dat kan gevaarlijk zijn. Doe er nu wat aarde in en plant je planten. Geef ze regelmatig water en spoedig zul je je planten zien groeien.

  • 5. Maak een levende muurtekst van een houten frame

Wil je iets bijzonders in je tuin maken? Maak dan een levende muurtekst! Je hebt hiervoor een houten frame nodig. Zorg dat het frame groot genoeg is voor de tekst die je wilt schrijven. Bedek dan het frame met mos. Je kunt het mos in de winkel kopen of wellicht in je tuin vinden. Zorg ervoor dat het mos goed aan het frame vastzit. Schrijf dan je tekst met kleine steentjes. Dit kan je naam zijn, een mooi citaat of iets anders dat je wilt.

Dit zijn maar een paar ideeën, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Gebruik je creativiteit en maak iets moois van jezelf in je tuin! Met deze tips kun je meteen aan de slag. Veel succes en veel plezier!